čtvrtek 25. prosince 2014

Plánování cest

V jednom ze starších příspěvků jsem popsal, jak lze dnes snadno strávit a naplánovat dovolenou bez nutnosti cestovní kanceláře. Dnes popíšu, jak si zhruba připravuji plán na kratší dovolené:


Google Drive 

Nejprve si pro dovolenou či výlet založím samostatný textový  dokument na Google Drive - v případě větších výletů rovnou samostatnou složku a v ní pak vytvořím textový dokument. To má tu výhodu, že je dokument uložen na síti, mohu ho sdílet s dalšími lidmi (pokud například přibíráme na cestu někoho dalšího a mám ho kdekoliv k dispozici - takže pokud narazím v práci na zajímavou informaci, mohu si ji hned uložit, stejně tak jako doma či na cestách. Navíc jej lze snadno vytisknout a nebo uložit pro offline použití do mobilního zařízení (obvykle si beru na cesty tablet Nexus).
Dokumenty si někdy připravuji delší dobu, některé dovolené plánujeme i půl roku dopředu, respektive shodneme se, že by na určité místo bylo dobré se někdy podívat a tak začnu pomalu plánovat, shromažďovat informace a termín se postupně upřesňuje - a s ním i zmíněný dokument.

Hrubý náčrt cesty

Poté si sestavím  hrubý náčrt cesty, tedy kudy pojedeme, kde budeme, jak dlouho tam budeme apod. Poté začnu doplňovat informace, co najdu na internetu, zejména tedy:
  • možnosti ubytování
  • možnosti stravování
  • zajímavosti po cestě
  • možnosti parkování
  • možnosti využití hromadné dopravy a podmínky
  • turistické informace o cíli cesty
  • všechny další věci


Pokud naleznu zajímavé ucelené informace (např. pdf dokumenty), uložím si je do výše zmíněné složky.

Upřesnění

Poté se pokusím sestavit co nejpřesnější itinerář cesty, zejména v případech, kdy se jede jen na pár dnů a musí se toho hodně stihnout. Což ovšem neznamená, že se to stihne - ale mám tak alespoň přehled, jak jsme na tom časově a co ještě lze a nelze. Pro naší cestu popsanou tady vypadal itinerář takto:

Pro jednotlivé dny se snažím i zhruba zachytit počet najetých kilometrů a jejich časovou náročnost. Obvykle počítám s cestovní rychlostí cca 100 km/h na dálnicích, ale po třech hodinách přidávám cca půl hodiny na přestávky. I když je třeba na německých dálnicích obecně rychlost neomezená, je mnoho úseků, kde omezena je - a například dostat se do dopravní zácpy také není neobvyklé.

Před vyjetím si informace vytisknu a uložím i na mobilní zařízení (tablet Nexus) - takové informace mne slouží jako rychlý průvodce na místě i pro plánování po cestě a případné změny plánů. Ne vždy je totiž k dispozici připojení k internetu a ne vždy má mobilní zařízení dostatek energie :-) - proto ta papírová podoba.

Žádné komentáře:

Okomentovat