čtvrtek 12. března 2015

Jak do Itálie přes Brenner - aneb do Itálie autem pohodlně

V létě roku 2014 vyšel na iDnes článek, který bohužel (a nebo naštěstí) neměl pokračování. Autor v něm popisoval svoji cestu k Jadranu a já po přečtení nevěděl a dodnes nevím, jestli to myslel vážně a nebo to naschvál pojal tak odlehčeně. 



Jednalo se o tenhle článek: 


Pokud to autor myslel vážně, tak takhle by se asi cestovat nemělo. Cestujeme v pěti a takový nepořádek v kufru nemáme - stačí si snad nakoupit pořádná zavazadla a nebo za pár korun koupit menší pevné tašky v Ikeii, náklad tam roztřídit a je to vše pěkně a bezpečně uložené - ostatně v kufru by se věci neměli nikdy moc  válet.
Jízda přes noc je lákavá, ale udělat to jak autor je dost nerozumné - já si věci do auta připravím den předem, v den jízdy přijdu dříve domů a prospím se - tak od těch 17-18 do 22:00. Pak už stačí jen naložit posádku a může se vyrazit.

Na cestu je také dobré se připravit - mít alespoň rámcovou představu, kde se dá udělat zastávka a kde natankovat. Popřípadě se mrknout předem, kde se dají v jaký den očekávat zácpy  - umí to googlovské mapy i třeba stránky Michelinu:



Pro Rakousko je dobré mít v navigaci staženou jejich síť ASFINAG odpočívadel, popřípadě si ověřit  na jejich stránkách, jak je které odpočívadlo vybavené - velkou výhodou těchto odpočívadel jsou bezplatné záchody (jinde se platí kolem €.50 za osobu),  přítomnost laviček se stoly, automaty na nápoje a někdy i malé bistro a pro děti hřiště):


Pro dálnic A22 v Itálii, tzv. brennerskou, existuje ke stažení příručka, která má na dvoustraně 31-32  i seznam všech plnohodnotných odpočívadel i s přehledem jejich vybavení (italské dálnice jsou placené, cca €1 za každých 10 km a tak jsou WC na odpočívadlech zdarma):



Jelikož jezdím na LPG, vytipuji si na stránkách myLPG.eu vhodná místa k doplnění paliva. V Itálii je s LPG většinou problém ten, že tankovat musí obsluha a ta bývá mimo dálnice přítomna jen v pracovní době, tj. například jen od 8 do 13 a pak od 14 do 18 apod. Na dálnicích problém nebývá - provoz je nonstop a obsluha je tedy přítomna, jen ceny jsou vyšší.

Při cestě z Brna jsem naposledy využil služeb stanice Shell mimo dálnici (ale hned u sjezdu) u obce Bernau v Bavorsku - hned na kraji jezera Chiemsee (v Německu je možné si plyn načerpat sám, stojany jsou často integrovány s ostatními stojany na benzín a naftu - WC jsou pak placené, obvyklá cena je 50 eurocentů. Na některých mimodálničních stanicích (autohof) jsou bezplatná) :



Výhodou bylo, že hned vedle byla provozovna Burger King a výhodné menu King of the Month za €3.99 - viz jiný článek zde.

A pokud nechcete být překvapeni cenou pohonných hmot v Itálii, kde je doopravdy u pump velmi draho, zkontrolujte si ceny na http://www2.prezzibenzina.it .

Takže cestování může být vcelku pohodlně, chce to jen trochu přípravy. A nebo si můžete užít zábavy  jako autor výše uvedeného článku na iDnes - škoda jen, že nebylo žádné pokračování.

Při té troše přípravy se ale vyhnete zácpám na dálnicích a den, který ostatní tráví v kolonách od Salzburku k Bolzánu, můžete využít ke koupi levné datové karty a strávit s rodinou na prázdných sjezdovkách:

A poznámka na konec - Google je docela schopný sledovač a tak si po cestě můžete vyvolat pohyb svého zařízení a vidět, co jste ujeli:


Žádné komentáře:

Okomentovat