pondělí 14. září 2015

Ferraty ve Velké Dohodě

V neděli odpoledne jsem si zajeli do přírodního parku kousek od Brna, který se jmenuje Velká Dohoda. Z Brna je to nejbližší místo, kde si lze vyzkoušet lezení - samozřejmě to není náhrada alpských cest, ale pro vyzkoušení je to dostačující a lze si tady v klidu (pokud tedy dorazíte v okamžiku, kdy většina návštěvníků odchází), vyzkoušet pohyb po laně, nacvičit si zacházení s vybavením, tedy si to zkrátka užít.  Drobnou nevýhodou je fakt, že areál je placený.




K dispozici jsou čtyři trasy s úseky obtížnosti A až D - D je vedeno v převisu (a nejtěžší úsek lze obejít :-) ).  Na převisu jsme si vyzkoušeli provazový žebřík, s jehož pomocí  zvládl převis  i náš nejmladší, osmiletý synek:



Na jedné trase je k dispozici i provazový mostek - není asi vhodný pro úplně malé děti, 140 cm bude tak hraniční výška nutné pro zdolání:


Trasy jsou na skále poměrně blízko u sebe a dolů se vždy vrací pomocí jednoduchého žebříku:


I když jsou trasy krátké, tak přeci jen zvládnutí všech čtyř vezme téměř hodinku, zvláště když si kluci chtějí zablbnout a zkoušejí třeba odsedky a nebo prostě jen tak lezou:


Za návštěvu tento areál rozhodně stojí, mimo ferrátek je zde i lanovka, lanový park a menší atrakce na lezení, vše zasazeno do pěkného prostředí bývalého lomu s možností občerstvení. 


A pár praktických poznatků: cesta z Brna trvá asi 40 minut, u areálu lze zaparkovat, na skálu svítí sluníčko do cca jedné hodiny odpolední,  oficiální otevírací doba je od 10 do 18 (ale my přijeli krátce před pátou a mohli zůstat až do sedmi) a pokud nemáte vybavení, vše vám půjčí a vysvětlí (cena je 250 Kč na osobu bez vybavení,  200 Kč s vybavením, slevu mají ve formě 3+1, tedy na tři platící osoby je čtvrtá zdarma).

Žádné komentáře:

Okomentovat