čtvrtek 28. ledna 2016

Hrátky s Linqem aneb Distinct pětkrát jinak


Dotazovací jazyk LINQ není asi nutné nějak detailněji představovat - je součástí .NETu už pěkně dlouho. Použití našel nejen jako součást Entity Frameworku, kde umožňuje přístup k datům v databázi i bez znalosti SQL, ale prakticky všude, kde je potřeba zpracovávat kolekce. 
Jak se píše na české Wikipedii, "LINQ přináší nový způsob pro dotazování nad jakýmikoliv daty, usnadňuje jejich tvorbu, třídění, jejich propojování i vyhledávání v nich.... je možné v něm manipulovat s různými daty."

středa 27. ledna 2016

Záznamy přednášek na NDC London 2016


V Londýně se od 11. do 16. ledna tohoto roku konala konference NDC (za touto zkratkou se skrývá plný název, tj. Norwegian Developers Conference  - myslím, že nemá cenu pátrat, proč se norská vývojářská konference koná mimo Oslo už nejen v Londýně, ale i v Sydney. Značka se dobře zavedla a proč ji nevyvážet, že :-). Tyhle konference začalil v roce 2008 a troufám si tvrdit, že překonali kdysi oblíbený TechEd. 

pátek 22. ledna 2016

Tisk příspěvku na Blogspot a kopírování kódu z Visual Studia jako HTML

První blog jsem si kdysi založil na vývojaři a pořád ho tam ještě mám - http://blog.vyvojar.cz/mstr/. Je to prakticky už jeden z posledních aktivních blogů na tomto kdysi aktivním serveru. Na svoji dobu nebyl špatný, ale nějak ustrnul, občas je nedostupný a psaní a zejména formátování příspěvků nebyla snadná práce. 

čtvrtek 21. ledna 2016

Poznámky z code review - vytvoření xml řetězce

Při práci s daty uloženými na SQL serveru je často nutné předat složitější data, než dovolují jednoduché datové typy vstupích parameterů. Tento problém řeší MS SQL server možností předat v parametru xml, se kterým lze následně v uložené proceduře pracovat. K vytvoření xml přistupují programátoři různě  - ale obecně je asi dobré používat jeden přístup, který by měl vycházet i z možností jazyka a "vypadat" dobře.

Ztracen ve verzovacím pekle .NETu podruhé

Uplynulo pár dnů a přehled aktuálních verzí v .NETu je zastaralý - dalo by se říci, že Microsoft peklo už jen rozšiřuje, hlavně svým posledním kouskem, kdy původně oznámená  jména jako ASP.NET 5 mění na ASP.NET CORE 1.0 apod. (více na blogu Scotta Hanselmana). Děsí mne trochu ta tečka a nula za ní, vypadá to totiž tak, že přijde záplava verzí 1.1, 1.2, 1.3 apod.
Přehled jsem tedy aktualizoval a  nová verze je ke stažení zde.

úterý 19. ledna 2016

Maybe - návrhový vzor

Výsledek obrázku pro pluralsightPokud máte štěstí na dobrého zaměstnavatele, máte možná předplacen přístup ke službě Pluralsight. A třeba si to někdo platí i sám - roční cena je kolem 500 dolarů ročně za plný přístup, ten částečný pak stojí ročně 300 dolarů. Platit lze i měsíčně, pak jsou poplatky 42, respektive 25 dolarů. Zřízením účtu získáte přístup k několika tisicům kurzů na různá témata. Výhodou je, že kurzy mají určitou vyšš úroveň a jdou často více do hloubky, než volné materiály, které jsou k nalezení na Internetu, popřípadě výuková videa na YouTube či záznamy z vývojařských akcí. 

pondělí 11. ledna 2016

Registrační značka jako dekorace za 600 Kč, aneb jak nepsat zákony

Hned s nástupem prvního pracovního týdne tohoto roku se v tisku objevily články, zabývající se "skvělou" novinkou z dílny Ministerstva dopravy a to značkami na přání a možností získat třetí registrační značku.  Výhody či nevýhody značky na přání nehodlám probírat - v tisku se na toto téma objevilo dostatek článků, včetně upozornění na nedostatky právní úpravy. Ale co je překvapující, nikdo se zatím příliš nezabývá druhou novinkou, totiž možností získat další tabulku s registrační značkou.

pátek 8. ledna 2016

Alternativa k MS Visio


 V minulém příspěvku jsem zmínil, že pro běžné dokumenty a domácí použití už téměř nepoužívám programy jako Word  či Excel z balíčku Microsoft Office. Ovšem netýká se to jen těchto programů - například Visio jsem si nahradil aplikací Draw.IO, kterou lze jednoduše do Google Drive doinstalovat a opět si využívat všech výhod, které to přináší.



čtvrtek 7. ledna 2016

Netradiční skript pro Google Sheets

Na počítači mám sice nainstalovaný balík MS Office, ale pro soukromé účely jsem už dlouho žádný z programů nepoužil - nějak to není potřeba. Většinu dokumentů jsem si navykl vytvářet na svém Google Drive a  Word, Excel a podobné programy tak již nepotřebuji. Je sice pravda, že Google aplikace jsou omezené, ale já soukromě neřeším žádné složité tabulky a ani nepotřebuji všechny schopnosti Wordu k napsáni dopisu či podobného nenáročného dokumentu. Naopak výhodou je dostupnost dokumentů na každém dalším zařízení, snadné  sdílení a jednoduchost - a navíc je to zadarmo. 

středa 6. ledna 2016

Toshiba: leading innovation (in cheating) - aneb malá zkušenost s Portege a reklamací

Že není příliš dobré nakupovat u podvodníků mi potvrdila poslední zkušenost s firmou Toshiba. V létě jsem si od této společnosti koupil laptop Portege, viz příspěvek Jaký vybrat notebook pro.....
Po pár měsících nepříliš intenzivního používání (na práci mam jiný přístroj) se mi začalo nepěkně ošoupávat tlačítko pro touchpoint. Řekl jsem si, že o nic nejde, ne vždy se musí vše podařit, navíc mám záruku NBD na tři roky, reklamuji a ať se starají.

úterý 5. ledna 2016

Ztracen ve verzovacím pekle .NETu

Kdysi dávno vycházeli články o DLL pekle - v dobách před .NETem byl problém sladit všechny verze knihoven používaných programem - tenhle termín je dobře vysvětlen na wikipedii: https://cs.wikipedia.org/wiki/DLL_peklo

.NET kdysi sliboval to vše změnit - a je pravdou, že ty hlavní problémy se vyřešili. Ale z původně přehledného systému se pomalu stává otesánek....

neděle 3. ledna 2016

McDonalds Rakousko - lednové slevové kupóny


Pokud plánujete výlet v lednu či začátkem  února do Rakouska, tak tady jsou ke stažení slevové kupóny do McDonalds. Více informací o nabídkách fast-foodu za našimi hranicemi je pak ve star39m článku na blogu http://martinstrimpfl.blogspot.com/2015/02/rychle-levne-jidlo-na-cestach.html

Lze ušetřit pár eur a dostat něco málo navíc - třeba kuřecí  nugetky, v Rakousku pak mají většinou neomezené kelímky.