sobota 6. září 2014

Datové připojení ve Francii

Při cestách mimo ČR mi vadí docela vysoké poplatky za data v zahraničí (i když jsou země EU zahraničí?). Obecně se snažím moc nevázat, navíc používám tablet se SIM kartou a raději si data v ČR kupuju na předplacence. Ale v zahraničí je problém, u Mobil.cz si lze koupit balíček na měsíc - za 100MB chtějí 185 Kč. A nebo přímo u T-Mobile platit balíček za den (měsíční balíčky pro předplacené karty zrušili). Vím, že existují další možnosti, třeba připojení od Vodafone - ale ani jedno není moc cenově výhodné.


Při letošní cestě do Francie jsem se tedy rozhodl koupit místní SIM od poskytovatele Lebara. SIM kartu si lze objednat buď předem poštou - což jsem nezkoušel -   a nebo koupit na místě v trafikách (Tabaco). Což jsem nakonec udělal. Stála €5 a musí se aktivovat.

Aktivace přes formulář na internetu mi nešla, takže jsem musel volat zákaznickou linku (čislo je v balíčku, který si koupíte a voláte bezplatně). Je to sice trochu zdlouhavé, většinu údajů musíte hláskovat (operátor mluví anglicky), ale tak během 10 minut je karta aktivována. Uvádíte jméno, bydliště a číslo pasu.

Nyní zbývá jen dobít kredit a vybrat si tarif. Dobil jsem €20 a aktivoval si tarif 3GB na měsíc za €15 - přehled všech nabídek na datové připojení je zde. Vše lze provést po internetu, jen musíte mít ještě jiné připojení, neboť SIM karta není před dobitím aktivní - vhodné je využít wifi v hotelu, u McDonalds apod.

Bohužel po dobití karta nezačne automaticky fungovat pro datové připojení. Je nutné nastavit ručně APN konfiguraci. Pokud si nevíte rady, můžete zavolat na podporu (tahle je ale již placená, na rozdíl od registrace) a tam vám slíbí poslat konfigurační data SMS. Ale alespoň mne nic neposlali, takže jsem musel googlit a najít toto nastavení (v oficiálních materiálech mají heslo prázdné, ale mne to bez něj nepracovalo):

APN: fr.lebara.mobi
User: wap
Password: 1234

(Nastavení -:Bezdrátovaá připojení a sítě -> Další-> Mobilní sítě->Názvy přístupových bodu (APN) - Přidat)

A pak to už normálně funguje a za celkových cca 700Kč jsou k dispozici 4GB dat (dostáváte nějaké bonusy za dobití). Český operátor vám za tuhle částku v roamingu dodá tak desetkrát méně dat.  Jsou možné i jiné kombinace, třeba 1.1GB za €15 (cca 420 Kč) a podobně. 

Karta by měla jít koupit na těchto místech:

3 komentáře:

  1. Dobrý den,

    používám v obytném autě wifi router, po čechách mám datovou simku od Vodafonu a jak tak čtu tu konfiguraci, nejsem si jistý, že jsem schopen toto udělat na routeru, nebo se toto nastaví v mobilu a pak už je ta karta tak připravená?

    OdpovědětVymazat
  2. SIM kartu nenastavujete, ta vam pouze umozni datove pripojeni. Muzete samozrejme konfigurovat v mobilu nove datove pripojeni, a to treba pod Adroidem tak ze v NASTAVENI, dale MOBILNI SITE a pak JMENA PRISTUPOVYCH BODU pridate novy pristupovy bod. V nem pak definujete nazev APN, uzivatelske jmeno a heslo.
    Pokud pouzivate wifi router ktery ma slot na SIM kartu, pak je to v nastaveni routeru.
    A nebo kdyz uz by jste koupil SIM kartu s datovym tarifem, a nechcete ji dat treba jako druhou SIM do mobilu (pokud mobil dve SIM umi), tak muzete SIM i vlozit do nejakeho USB modemu (napr. Huawei 3372), a ten pak rovnou pripojit do laptopu.
    Datove SIM karty mam vyzkousene v Hrvatsku, daji se koupit u ruznych operatoru (napr.: http://www.bonbon.hr/ponuda/pretplata/paketi) za cenu kolem 50,- kuna.
    A nastaveni zvladli i treba duchodci :-)
    Ovsem s cenami za roaming od 15.6.2017 (ktere slibuje EU) uz se mozna to nastaveni ani nevyplati :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Všude v zahraničí jsou lepší internetové balíčky, nedávno jsem byl taktéž ve Francii a měl jsem balíček 10GB/za 40euro. Takže ano s tvým názorem souhlasím. Holt jen u nás v ČR nás pořád jen obírají.

    OdpovědětVymazat