středa 10. prosince 2014

Feraty u jezera Garda 3 - Cima Rocca

Výprava na horu Rocca byla  krásným celodenním výletem - v této oblasti jsou hned čtyři feraty:
  • F.Susati,
  • M.Foletti
  • Sent.dei Camminamenti
  • Sent.delle Lasta



a bohatě lze tak vyplnit celý podzimní den (který je kratší). Více informací si lze vyhledat na internetu, třeba na stránkách Bergsteigen.com, který nabízí i mapku:




Jezero Garda bylo sice v oparu, ale i tak byl pohled dolů fantastický a pohyb po skalách přímo nad ním správně adrenalinový. Navíc je celá tato část pohoří protkána zbytky bunkrů z první světové války a tak je co prolézat - nezbytná je tedy svítilna.


Autem jsme vyjeli od jezera z města Rive del Garda nahoru dlouhým tunelem až do vesnice Biacesa di Ledro - zde je pěkné parkoviště. 
Odtud se vyrazí mírným stoupáním směrem k jezeru - Italové mají cesty číslované a tato má číslo 470. Na konci, prakticky nad jezerem, pak začíná první ferata - Susatti - vedoucí až na vrchol Cima Capi do výšky 907 m. Cesta vede po skále a nabízí krásnou vyhlídku na jezero, které jsme měli doslova "pod nohama".  Navíc není ani technicky náročná, stačí jen překonat obavy z výšek, jezero bylo pár set metrů pod námi  - naštěstí trasa je dobře jištěna :-).



Na vrcholu Cima Capi  jsme se zapsali do vrcholové knihy a po další feratě Foletti se dostali pod vrchol Cima Rocca.  Cesta vede po skalnatém úbočí a nabízí výhledy do údolí, které se táhne kolmo od jezera na západ. Na konci jsme pak nalezli  kostel, bivak a nádherné místo na odpočinek. 



A pak jsme se vydali vzhůru na Cima Rocca do výška 1089m - cesta vede tunely s žebříky a je tedy co prolézat - svítilna je ovšem v některých nezbytná. I když pro někoho může být procházení tmou zábavné. Tunely jsou pozůstatkem po 1. světové válce  a v některých se i nacházely jednoduché expozice s informacemi z tohoto období. Procházela tudy bojová linie a vojáci sem dokonce vyvlekli několik děl..




Dolů jsme se pak vraceli poslední feratou, Sent.delle Laste - myslím, že ji říkají kozí stezka - je to jednoznačně nejslabší ferata z výše uvedené čtveřice a příště bych pro návrat volil normální cestu (číslo 417 - označení se měnilo) zpět do vesnice.

Závěr mini seriálu o feratách

Pokud chcete v této oblasti navštívit feraty a jste začátečníci (jako my), či s sebou máte menší děti (jako my), pak jednoznačně mohu doporučit feraty Colodri, Drena, a Rocca

Další, mnohem podrobnější informace o feratách v této oblasti lze nalézt zde.

Poznatek 1- Čechů je tady dost, dají se potkat prakticky všude a na každé feratě. Potkávali jsme samozřejmě hlavně Italy a zejména Němce, ale je vidět, že jsme přeci jen turistický národ.

Poznatek 2 - Celá oblast je velmi vhodná pro různé aktivity - celé údolí je pokryto cyklostezkami, které vybíhají do okolních hor. Pak je tady dost stezek pro pěší turistiku, ostatně jednu na Monte Brione jsme si vyzkoušeli minulý rok. Také jsme potkali dost horolezců, Při trochu teplejším podzimu by si šlo ještě zaplavat, na vodě bylo ještě dost plachetnic.

Poznatek 3 -  v takové turistické destinaci jakou oblast Gardského jezera je,  je samozřejmě dráže než u nás, ale není to žádná tragédie. Večeře pro pět za cca 600 Kč, 200g balíček bonbónů za cca 30 Kč, mléko za 65 centů, kopeček zmrzliny za 1 euro ´- ale nejedná se o náš kopeček, byla to pořádná dávka a byl jsem rád, že jsme si každý nedali kopečky dva...




Žádné komentáře:

Okomentovat