neděle 1. února 2015

Tipy na kempování s autem

Dal jsem tady dohromady nějaké tipy na cestování a stanování s autem. Pro čisté kempování do přírody by se asi hodilo něco jiného, tenhle popis se soustředí především na auto a kemp. Třeba vám to bude užitečné. Pokud máte nějaká vy, sem s nimi do diskuze;-)

Stan aneb pod čím spát

Máme Coleman Rock Spring 4 – je vhodný ale jen tak na přespání, takže jsem kupoval větší a těžší i pro vícedenní kempování. Bral jsem ho, protože za rozumnou cenu nabízí rozumnou užitnou hodnotu a i když je pro 4, tak se tam vyspí i 5 lidí. 

S těmi počty lidí je to zhruba takto: méně než 50 cm na osobu – nekomfortní. 60 cm – jakž takž, 70cm – pohoda, 80+cm komfort. Pokud má stan třeba 235 cm, tak se tam nějak vyspí  4 osoby, ale nebude to úplně ono. 3 osoby budou mít pohodlí. Takže údaje výrobců op počtu osob je třeba brát s rezervou.

Další tipy na stan:

Decathlon mívá cenově výhodné stany, některé určené i pro rychlé stavění. Jsou levné, jediná velká nevýhoda je, že se to skládá do tvaru disku a ten je trochu neskladný. Ale pokud se má někde rychle přespat, je to asi super – rozloží se a spí se.

Ale všechny menší stany mají nevýhodu v případě špatného počasí, nelze v nich nic rozumně dělat - místo je tak na ležení, předsíňka je malá a navíc zaplněna botami, stolkem a dalšími věcmi. Částečným řešením tohoto problému může být koupě nějaké předsíně či  přístřešku (Coleman Classic Awning apod).

Velké stany zase mají nevýhodu, že se dlouho staví a obtížněji se vybírá místo, kam je postavit. Ideální stan bohužel neexistuje.

Alternativou k výše uvedenému mohou být stanové přívěsy a nebo přívěs obecně. Občas lze za rozumnou cenu, tj. 5-15.000 Kč sehnat stanový přívěs  Skif M1 či M2, to je ruský přívěs pro cca 3-4 osoby. Lze rychle rozložit a složit, zvyšuje přepravní kapacitu (a lze na něj dát držáky kol), nevýhodou je omezena rychlost na 80km/h a vyšší spotřeba. Dále se vyráběli přívěsy v bývalé NDR (Camptourist) - i ty lze sehnat v uvedeném cenovém rozpětí. 

Stanové přívěsy se stále vyrábějí, ale cena nových začíná na cca 100.000 Kč. Ve Francii jsme jich potkali hodně, populární jsou v Dánsku.

No a někteří lidé kempují rovnou v autech, pro dva je to docela přijatelné, obzvlášť pokud vlastníte vhodný vůz.

Koneckonců se lze obejít nakonec i beze stanu, obzvláště v létě - pokud neprší.

Spaní aneb v čem a na čem spát

Pro spaní je nutný spacák a podložka. 

Podložka - karimatka, pro letní stanovaní stačí klidně nafukovací matrace z Teska za cca 200-300 Kč. Ta ale není vhodná na chladnou zem – tam je lepší buď klasická karimatka a nebo samonafukovačka – tam pro pohodlí i izolaci doporučuji tlouštku od 1.5 palce (38mm) – ale pozor, i přes název se sami nenafouknou a je potřeba je přifouknout. Samonafukvoačky se navíc sami nafouknou lépe, pokud se skladují v rozbaleném stavu.

Klasická pěnová karimatka je nejméně konfortní podložka, ale svůj účel splní. Mám k dispozici všechny uvedené podložky a nejlépe se smi pí na samonafukovačce. Těch 38mm tlluštky je tak akorát.

Pro nafukovací matrace je potřeba mít nějakou v pumpu, nakonec jsem skončil u pumpy z Jysku, jen to teda v akci stálo 299 kč. Výhodu je vestavěný AKU a provoz z 12V i  230V. Když dojde AKU, lze napojit na autozásuvku a pokračovat v práci. Skvělá je možnost vyfukování – nafukovací matrace se splaskne tak, že je radost ji balit.

Spacák – pro letní stanování klidně z Lidlu, je kupodivu vcelku kvalitní a malý, cena dle akcí 400-600 Kč za kus. Jsem s ním spokojen, ale spal jsem v něm jen v letních měsících a za tu cenu nemohu mít námitek - navíc je příjemně malý. Ještě máme spacáky Husky do chladnějšího počasí, ale tam je potřeba počítat s cenou 1400-3500 Kč za kus. Vysloveně zimní spacáky jsou víceméně zbytečné, pokud nechcete spát ve sněhu (ano, i takoví lidé jsou).

Podobně jako samonafukavačka i spacák by se měl doma skladovat rozbaleny, aby pak maximálně izoloval v chladném počasí. Vyplatí se pak také spacák rozbalovat co nejdříve, aby měl před spaním čas se trochu "vzpamatovat" a poskytl udávaný teplotní komfort. V létě se to ale většinou řešit nemusí.

Vaření

Mám malý klasicky plynový vařič Camp Bistro – na "malé" vaření naprosto v pohodě.  Lze koupit v Bauhasu, Decathlonu atd. Ceny od cca 500 Kč do 650 Kč. Náplně stojí jak kde, od 80 do 130 Kč. Na cca 12 dnů vaření pro 4-5 lidí mi stačili 2,5 kartuše. Ale bylo to takové normální vaření - ohřev vody na čaj, ohřátí jídla, vaření špaget apod.  Navíc třeba v Itálii není návštěva restaurace a hlavně pizza nijak drahou záležitostí, takže není nutné vařit pořád.

Provozně je to tedy trochu dražší, ale celkový poměr cena/výkon + bezpečnost použití pro občasné využití pro nás, příležitostné kempaře,  je skvělý. Samozřejmě pro turistiku se hodí jiné typy (třeba Coleman F1 Power). Pro delší kempování pak něco napojené na 2kg PB láhev – ale pozor, česká lahev je použitelná jen u nás v České republice, nikde jinde ji asi nedoplní ani nevymění. Na to je prý vhodná Campingaz 907, ale ta se zase hodí k lepšímu vařiči (dvouplotýnka, gril). Lahev stojí cca 1500 Kč, doplnění cca 400-700 Kč - není to tedy žádná láce. A to už je zvážení, zda ten Bistro vařič nevyjde celkově levněji, neb 12 náplní (což je náplň 907) do něj stojí cca 1000 Kč a prodávají se všude - dokonce v létě ve Francii je měli v Decathlonu v akci za €2.99.

K tomu mám sadu nerez nádobí  (ale klidně stačí hliníkový ešus, jen je to hliník) a umělohmotné talíře – to je ale sada, co máme dlouho, takže nemám odkaz. Existuje mnoho sad, ale  jsou dost drahé, lepší je jít do Ikei a koupit jejich umělohmotné talíře a hrnky a základní příbory a vše dát do nějakého pěkného obalu či malé tašky (Ikea). Cenově to vyjde ani ne na čtvrtinu nejlevnější "profi" sady a když se něco rozbije či někam zatoulá, lze to snadno nahradit.

Do kempu mám navíc i indukční vařič na elektriku – v akci Tesco kupován za 600Kč, rychlý náběh, regulovatelný výkon – vhodné, pokud je v kempu přípojka elektřiny.

Hodí se lavór na špinavé nádobí – nebo něco, co lze použít k přepravě nádobí k mycímu místu. Ikea prodává univerzální malé lahvičky, které lze použít na čistící prostředky, cca 35Kč za 4 ks – lze dát šampon, mýdlo, jar apod.

Velký kotouč papírových utěrek – utřeš a vyhodíš, žádné sušení. Jeden kotouč vystačí na hodně dlouho. Samozřejmě pokud to jde, tak používat klasické utěrky.

Silnější umělohmotné sáčky na odkládání bordelu/nepořádku  a jeho následné vyhození. Lepší je větší objem – 60l a více. Vhodné i do auta, na špinavé oblečení. Důležitá je ovšem celková kvalita, zejména tloušťka. Slabší pytle jsou akorát na zlost.

Připojení na elektriku

Do kempu je potřeba CEE adaptér, něco takového: http://www.karavan.cz/_321_048-adapter-cee-samec-na-schuco-samici-150-cm-x-.htm, pro připojení k sloupku. V kempech lze koupit za 10-15 eur a nebo půjčit, ale nejde na to spolehnout – bývají rozpůjčované


Prodlužovačka – 20-30m GUMOVÉHO kabelu - běžná domací prodlužka se vážně nehodí a představuje riziko zejména pokud je vlhko a nebo je terén drsnější. Prodlužovačka tedy musí být určena do venkovního prostředí, průřez stačí od 1mm – stejně se tím málokdy bude napájet něco , co by bralo více jak 2 kW - pokud by jste se tomuto příkonu blížili, je vhodné mít kábel rozbalen, tedy ne namotán.

Rozbočovač – něco s více zásuvkami, abys mohl připojit více spotřebičů. Je lepší nějaký lehký pro venkovní použití s cca 5m šňůrou.

Spolu s prodlužovačkou tak získáte dohromady kolem  30 metrů a to dle mých zkušeností (mám 20m kabelu a 5m kabelu se čtyřmi zásuvkami) stačí k napojení na elektřinu v kempech - sloupky s elektřinou bývají někdy dost daleko.

Voda

Mám barel na 15l vody, to mi přijde tak přiměřené pro 3-5 lidí. Asi nejmenší by bylo 10l. Je s kohoutkem, respektive lze tam mít běžné víčko a nebo víčko s kohoutem – takže na cesty dávám plné víčko a kanystr položím, v kempu pak kohout a kanystr položím, takže voda pěkně teče…

V Brně lze koupit třeba u Cupáka.

Zásobník vody je vhodný v kempu i mimo kemp – nemusí se lítat pro vodu, v případě nouze mám zásobu vody na cestách atd.

Celková pohoda

Hodí se kempovací stolek a něco na sezení – nějaké základní a levná mají v Tesku, Decathlon má cenově rozumné sady. Pro lepší sezení jsou dobrá křesílka, opět mají levná a použitelná v Tesku a podobná nabízí i Decathlon.

Do kempu pak gumové nazouváky, tzv. krosky. Dobré, když se jde do sprchy, potřebuje se rychle vyběhnout před stan apod.

Světlo – malá baterka a něco většího. Ale malá baterka je základ.

Elektrické topení – hodí se pro chladnější dny/rána/večerz - nějaké malé teplovzdušné topení, s regulovatelným výkonem. To je dobré zejména pokud je omeze proud v kempu – obvyklý nejmenší proud jsou 4A, takže se hodí něco s min. příkonem 500-800W. Maximální proudy z přípojky v kempu jsou pak 10-16A. Mám poměrně starý přístroj, který se už nenabízí, takže konkrétní typ nemohu doporučit, ale asi by vyhovovalo  něco takového z nabídky Alzy.

Ničím jiným se v podstatě topit nedá, nějací výrobci sice nabízejí plynové topení, ale to je nebezpečné (spaliny, požár) – navíc při spalovaní plynu se uvolňuje poměrně velké množství vody, která se ve stanu sráží. Každopádně před usnutím topení vypnout a zapnout zase až ráno (bezpečnost). Navíc topení není v letních měsících vyloženě nutné - nejdále na severu jsme byli v Dánsku a ani tam nebylo zapotřebí.

Provaz neboli  prádelní šňůra – na pověšení ručníků apod. na doschnutí. V nouzi lze použít stanové šňůry, ale není to úplně ono.

Dražší vybavení

Lednice do auta - co používám jsem popsal tady.  Jsou lidé, co se dušují, že jim stačí klasické autoledničky, je to možné a je to model od modelu, dobré jsou prý některé Sencor a Waeco – ceny od 2000 do 6000 Kč.

Drahá kompresorová má velkou výhodu ve spotřebě, ta je pětinová. Lednice na cestování není nutná, ale je to více pohodlné pro uchování a převoz potravin.


Tady je vidět vše skoro pohromadě – stan, Tesco křesílka, Tesco stolek, nádobu na vodu, krosky na nohách, vařiče Camp Bistro  (mám dva) 

Kempy

Databáze kempů je na http://cs.camping.info/kempy

Cenově ubytování v kempu vychází vždy levněji  než jakékoliv jiné ubytování, ale třeba Ibis Budget v Německu či F1 ve Francii  se tomu cenově velice blíží  (další možnosti vyhledání ubytování jsou zde) - zejména v srpnu, kdy mají velké státy v Evropě dovolenou a školní prázdniny. V kempu je ale větší pohoda. Navíc kempy jsou blíže moři a nebo jezeru – na té přiložené fotce to bylo k jezeru asi tak 100 metrů.

5 komentářů:

  1. Děkuji moc za velice přínosný článek plný tipů na to, jak jezdit kempovat s autem :) Nedávno jsem získala super doporučení na web , kde se prodávají stany a všechno na hiking za strašně super ceny... Tak kdybyste chtěli nebo měli zájem, dejte mi určitě vědět :)

    OdpovědětVymazat
  2. My jsme s manželem a dětmi vyrazili na dovolenou do Rakouska. Chtěla jsem dětem totiž v létě ukázat Alpy z jiného pohledu než je viděli na fotkách ve škole. Tedy ve škole - myšleno na online výuce. Byli úplně unešení z toho výhledu na moře. Večer jsme zašli na hotelu do bazénu a my s manžílkem si večer zašli i do sauny. Moc fajn dovolená.

    OdpovědětVymazat
  3. My jsme jezdili dřív s manželem také pod stan, ale s dětmi už si na to netroufnu. Potřebujeme s sebou hodně věcí a já už také nejsem nejmladší, takže potřebuji nějaké pohodlí. Jezdíme s karavanem, tak je to také dobrodružství. Bez elektřiny se ale neobejdu :-D . Jednak kvůli klimatizaci , kterou máme ze Vzdušínu, a pak také televizi a lednici. Hold už jsme i my dost zhýčkaní :-D .

    OdpovědětVymazat
  4. Poprvé jsem kempoval s autem asi před třemi roky. Nejprve jsem myslel, že to nepůjde a budu mít zkaženou dovolenou, ale nakonec mě to opravdu překvapilo. Základem byla pořádná výbava na kempování. Bez ní si nedokážu představit, že bych vůbec mohl jít někam kempovat. Důležité je především topení, vařič a nějaké to osvětlení.

    OdpovědětVymazat
  5. My jezdíme taky do kempů. Do Chorvatska, ale i tady po Čechách. Ještě nikdy jsem nikam neletěl a ani nechci. Neodkážu si představit, že bych byl odkázaný na to, až mě někdo doveze a zase přiveze z dovolený. Takhle si můžeme kamkoliv zajet, nebo jet i domů dřív. Auto máme samozřejmě na cestu pojištěné, protože nikdy nevím, co se může stát. Sice před cestou auto kontroluju, měním olej, který objednávám z https://www.intercars.cz/jsem-motorista/ , ale jistota je jistota :-) .

    OdpovědětVymazat