čtvrtek 30. července 2015

Jaký vybrat notebook pro vývojaře v .NET/C#

Potřeboval jsem nový laptop a tak jsem prošel aktuální nabídku strojů - mé požadavky byly hlavně:

  • dostatečně výkonný procesor (i5 a výše)
  • více jak  8GB RAM (kvůli VM)
  • SSD disk minimálně 256 GB
  • FullHD rozlišení na displeji 12-14 palců
  • lehký (ideálně do 2 kg včetně zdroje)
  • dlouhá výdrž na baterie (ideálně kolem 6-8 hodin)
Nemám žádné zvláštní požadavky na grafiku - na laptopu mám nainstalovány zejména vývojařské nástroje, tedy Visual Studio, SQL servery apod.


Tady je seznam přijatelných laptopů (ceny jsou včetně DPH):

HP Probook 640 

HP ProBook 640 G1, černá  + NB Batoh HP Select 75 - 16" bílá v ceně 790 KčAž na poměrně velkou tloušku je to z mého pohledu skoro ideální notebook - procesor má 4 jádra (což má dnes málokterý notebook), paměti může být až 16GB díky dvoum paměťovým slotům, místo DVD mechaniky může být další disk,  z výroby je  256GB SSD disk.

Baterie je vyměnitelná a asi i poměrně cenově dostupná ve třech kapacitách a velikostech - i ta standardně dodávaná  by měla v pohodě vydržet několik hodin.

Vadí mi ale zejména rozměry, mírně vyšší hmotnost a nepřítomnost trackpointu - recenze a více informací je zde.

Cena - kolem 32.000 Kč za konfiguraci s 4210UQ, 256GB SSD a 8 GB RAM. S upgradem na 16GB je tedy výsledná cena kolem 33.500.- Kč

Toshiba Portege z30

Tenký a s dlouhou výdrží, dvoujádrový procesor i7 Broadwell a dva paměťové sloty s možnou celkovou kapacitou 16 GB. Dotyková FullHD obrazovka. Asi největší slabinou je dle některých recenzí hlučné chlazení, které se prý navíc zapíná velmi často.

Naopak výhodou je velmi nízká hmotnost, velmi malé rozměry napájecího zdroje a dlouhá výdrž na baterie. Laptop má jak touchpad, tak i trackpoint - a recenzi lze nalézt tady.

Cena - cca 26.000 s procesorem i5 a 256GB SSD . S upgradem na 16GB RAM  pak tento laptop vyjde na 29.000 Kč.

Acer Travelmate P645-S

Lze sehnat v poměrně dobré cenové hladině - verzse s i5 5200U procesorem a FullHD displejem stojí kolem 22.000 Kč, přičemž lze velmi snadno dodat 8GB paměťový modul a M.2 SSD disk a získat tak stroj s dvěmi disky (jeden klasický  a jeden SSD) a 12GB paměti. Baterie není vyměnitelná, ale měla by opět vystačit na několik hodin provozu - výdrž na baterie se pohybuje kolem stejných hodnot jako u Toshiby Portege z30.

Otázkou je spolehlivost, je to přeci jen Acer - v některých diskuzích si po delším používání zrovna na tohle lidé stěžují. Ale tento model vypadá i dle recenze jako dobrá koupě.

Cena: s upgradem SSD (500GB disk, celke tedy cca 1 TB úložné kapacity) a pamětí (+8GB na 12GB) pod 30.000 Kč.

Lenovo Thinkpad L450


Notebook s cenově příznivé řady L - nemá jen podsvícenou klávesnici. U téhle nové řady výrobce naštěstí vrátil tlačítka k trackpoinut a tak je to více použitelné, než předchozí generace. Dle recenzí je to povedený laptop, snad by se dal vytknout jen slabší displej a trochu vyšší hmotnost - kolem 2kg. To ale zase vyvažuje prý velmi tiché chlazení.

Recenzi lze najít například zde.

Cena - kolem  30.000 Kč


Dell XPS 13


Malý notebook, který má snad jen tu nevýhodu, že je to DELL a nemá rozumnou konfiguraci - v ČR lze sehnat jen dvě provedení, jedno levnější s rozumným FHD displejem, ale malým diskem a jen 4GB paměti, druhé drahé s QHD displejem a s tím spojenými problémy a s 8 GB RAM. Paměť nelze nijak zvýšit. Po ostatních modelech značky Dell jsem se ani nedíval z důvodu uvedeného níže.


Cena -  kolem 38.000 Kč


Co vybrat?

Co se týče spolehlivosti, tak se mi celkově zatím nejvíce osvědčili asi notebooky HP - čtyři roky intenzivního používání je sice na notebooku vidět,  ale není to žádná tragédie, klávesnice je mírně ošoupaná, některé USB porty už trochu zlobí, čtečka karet občas stávkuje - ale notebook byl opravdu intenzivně používán a denně přenášen a někdy s ním nebylo zacházeno příliš šetrně.

Po dalších laptopech značky Dell, zejména z řady Latitude,  jsem se ani nedíval - nemám s nimi  a přístupem této firmy dobré zkušenosti. Notebook  Dell  téhle řady mi kdysi vydržel rok a trpěl na přehřívání - při zátěži a nebo i během běžné kancelářské práce se přehřál a chvíli trvalo, než se zase rozjel, popřípadě pro alespoň nějakou činnost vyžadoval větrák, který jej  ovíval vzduchem. Servis Dellu to jako závadu neuznal, podle něj nejsou tyto notebooky určeny pro takové teploty (cca 25 stupňů). 

Nejlevnější laptop Acer Extensa co jsem kdysi koupil, zhruba ze stejné doby nevydržel občasné domácí používání, ale zase vzhledem k ceně to není tak špatný  výsledek.

A co jsem si nakonec vybral?

Nakonec jsem si koupil model Toshiba Portege Z30 s upgradem na 16GB paměti. V Brně je i servis pro případné problémy - doufám, že nebude potřeba.
 Rozhodla příznivá cena, malé rozměry a nízká váha spojená s dlouhou výdrží na baterii, trackpoint a dobrý displej. Prvotní dojmy jsou zatím dobré, je to rychlé, malé, vydrží skutečně dlouho, hluk není tak hrozný. Ale samozřejmě po pár měsících může být vše jinak. Zatím jedinou nepříjemností byla nutnost použít externí DVD mechaniku při upgradu na Win 8.1, přičemž je skutečně vyžadována DVD mechanika - BR mechaniku to pro boot neakceptovalo (jinak samozřejmě funguje).

Aktualizace 6.ledna 2016 - špatná zkušenost a pár postřehů ohledně provozu je zde.

2 komentáře:

  1. Mohu s Vámi naprosto souhlasit - s notebooky HP mám pouze dobrou zkušenost. Po zralé úvaze jsem dospěl k volbě mezi HP probookem a zmíněnou Toshibou.
    Výsledek byl nakonec bohužel jiný - nechal jsem se zblbnout akcí a koupil za "výhodnou" cenu Samsung 900X. Jak jsem starej, tak jsem ....
    Závěr pro příště? HP probook!

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, mám stejný problém o 2 roky později. Psal jsem i do oborových fór, ale ptám se kde to jde. Dívám se po tomto Dellu https://www.arecenze.cz/notebooky/dell-xps-15-tn-9560-n2-713s/ obecně mám s Delly velmi dobrou zkušenost. U toho ale pokukuji i po macbooku pro viz https://www.apple.com/cz/macbook-pro/. Nevadí mi větší investice, budu ho používat hlavně na práci. Chci kvalitní klávesnici a dobrý displej. Pokud můžete, budu rád i za update k recenzi Toshiby, protože dle Heureky je stále k dostání.

    OdpovědětVymazat