středa 25. listopadu 2015

Energylandia - horské dráhy za dveřmi, den druhý

V jednom z předchozích příspěvků jsem popsal náš den v Energylandii. Ale návštěvou tohoto parku náš výlet do Polska neskončil. Naplánovány jsme měli dva dny s přespáním. Hotel jsem vybral ve městě Žory, u další atrakce jménem TwinPigs (http://www.twinpigs.zory.pl). Je to westernové městečko, ale jen vzdáleně připomíná to naše u Boskovic či v Šiklově mlýně.


Hotel měl velmi dobré recenze a hodnocení, tak jsme byli trochu zklamání tím, že to byl spíše obyčejnější hotel. Ale obsluha byla příjemná, vybavení dobré a cena mírně přes 200 zlotých přijatelná. Navíc v ceně byla snídaně a návštěva parku - ta sama o sobě stojí 40 zlotých za osobu a jen vstupné by tak pro nás tři stálo 120 zlotých.

Po opuštění Energylandie jsme se na skok podívali do Osvětimi, ale hustě pršelo a tak jsme bývalé koncentrační tábory viděli jen z auta. Více času jsme strávili u McDonalds, kde šlo koupit celé menu za nedostižných 10 zlotých. A pak už následovala cesta do Žory - silnice se v Polsku lepší každým rokem a tak nás nepotkala ani žádná zácpa, ani žádná díra na silnici. Westernové městečko leží hned u vjezdu do města směrem od Katowic a nejde přehlédnout - díky ruskému kolu s kabinkami ve stylu  westernových vozů. Po ubytování jsme ještě zvládli několikahodinovou návštěvu akvaparku - má dva tobogány, plavecký bazén, vířivky - prostě vše, co má správný akvapark mít.

Příští den po snídani (taková běžná, sice ve formě švédských stolů, ale obsluha moc často nedoplňovala) jsme se vydali do prázdného parku. I když byl otevřen od desáté hodiny, zel prázdnotou, posléze sice přijel autobus s nějakým skautským oddílem na výletě, ale ani to nestačilo park zaplnit. A tak jsme zažili pocit VIP hostů - obsluha pouštěla atrakce jen pro nás, navzájem si nás předávali a tak jsme se cítili pomalu jako na inspekci než jako při návštěvě zábavního parku.

Atrakce jsou trochu ošuntělé - z těch vnitřních je tam 3D kino, kde dávali jakousi divokou jízdu prasátek na motorkách americkým venkovem, pak je tam střílečka, kdy se snažíte z hřbetu koně zasáhnou cíl na obrazovce a ve stejné budově se pak nachází i 4D kino, které se nám nakonec líbilo nejvíce. Lavice jsou umístěné v konstrukci, která se hýbe podle situace na plátně a je to velmi realistická a povedená jízda podzemím. Zopakovali jsme si ji dvakrát a z celého parku je to atrakce, která se nám líbila nejvíce. 

Venku lze pak nalézt zmíněné ruské kolo, poté malou horskou dráhu (housenka) určenou skutečně jen pro ty nejmenší (stejnou mají i v Energylandii pod názvem  Frutti Loop Coaster), houpačku a kolotoč. V areálu je pak i další kino v kouli (respektive budova má tvar dělostřelecké koule), kde ale dávají naprosto trapný film o raketách,.  Ten se do celého parku tak nějak nehodí a jeho smysl jsme nepochopili. Snímek z amerického středozápadu by se sem hodil více. Jediné, co v tomto kině připomínalo USA, byl uvaděč - statný černoch:-). Westernový park samozřejmě nabízí i malé městečko a několik obchůdků se suvenýry a restaurace - vše cenově dostupné. Ale nelze čekat budovy snažící se o nějakou autenticitu (jako v našich westernových parcích) - jsou to normální stavby s upravenou fasádou. 

Celkově nám prohlídka trvala něco málo přes dvě hodiny- a to jsme některé atrakce zvládli vícekrát. Park je ale skutečně malý. V létě a v sezóně je zde asi mnohem více lidí a také se pořádají představení a tak si dokáže představit, že lze v parku strávit tak maximálně pět či šest hodin. Více asi ne.

V místním Auchanu jsme pak nakoupili pár drobností domů (Krowky) a na cestě zpět se ještě stavili na několik hodin do Světa techniky v Ostravě. Prohlídka areálu Vítkovic mne osobně přišla zajímavější než muzeum, kde navíc u spousty exponátů byla omluva jejich nefunkčnosti. 

Ani 3D kino příliš nezaujalo - takže příště se raději podíváme na Bolt tower. Tím nechci říci, že Svět techniky nestojí za návštěvu, jen podobné exponáty jsou dnes na více místech po naší zemi a nedá se tedy říci, že zrovna tohle místo je nějak výjimečné. Ale jeho okolí rozhodně ano.

Celkově se nám výlet velmi povedl - oba parky byly prázdné a počasí zase nebylo až tak hrozné - mlha nevadila. V případě TwinPigs jsme i zakusili pocity VIP hostů :-). 

V Polsku je levněji než u nás a Energylandia je nejbližší park, kde lze za rozumné vstupné vyzkoušet "pravé" horské dráhy.


Žádné komentáře:

Okomentovat